1-2 mars er 1. fullmåne denne måneden

Bilde øverst: 1. januar 2018, nesten fullmåne i Ploiesti, Romania via Steliana Cristina Voicu.

Den første av to mars 2018 fullmåner faller natten til 1-2 mars 2018. Den andre fullmånen i denne kalendermåneden vil skje 31. mars 2018. Ved populær anerkjennelse vil den andre av to fullmåner skje i en kalendermåned er en blå måne.

Uansett hvor du bor over hele verden, kan du alltid forvente å se en fullmåne som lyser ut nattetid fra skumring til daggry. Fordi månen forblir mer eller mindre motsatt solen hele natten i natt, må du se etter at månen stiger i øst rundt solnedgang, klatrer høyest opp for natten rundt midnatt og setter seg i vest rundt soloppgang.

Månen sies å være nøyaktig full i det nøyaktige øyeblikket at det er motsatt solen i ekliptisk eller himmelsk lengdegrad. Dette fullmånes øyeblikk kommer 2. mars 2018, klokken 00:51 universell tid.

For Nord-Amerika og Hawaii betyr det at månen blir nøyaktig full denne kvelden - 1. mars 2018 - klokken 20.51 AST, 19:51 EST, 18:51 CST, 17:51 MST, 4:51 pm PST, 15:51 AKST og 14:51 HST.

For både den nordlige og den sørlige halvkule presenterer den første fullmånen i mars 2018 den tredje av tre fullmåner som skal skje mellom desember 2017 solverv og marsjevndøgn.

For den nordlige halvkule viser den første fullmåne i mars vinterens endelige fullmåne; for den sørlige halvkule er det den siste fullmåne om sommeren.

På den annen side vil den andre av disse to mars 2018 fullmånene innlede vårens første fullmåne for den nordlige halvkule. På den sørlige halvkule vil denne blå månen 31. mars 2018 være høstens første fullmåne.

I de fleste år skjer den kristne feiringen av påsken den første søndagen etter den første fullmånen til en vår på den nordlige halvkule. Klart nok, påsken kommer søndag 1. april 2018, dagen etter fullmåne lørdag 31. mars 2018.

For den sørlige halvkule vil Blue Moon - den andre fullmånen i mars 2018 - også være deres Harvest Moon, den nærmeste fullmånen til høstjevndøgn.

Hovedpoeng: Uansett hvor du måtte være på denne natten - natten til 1-2 mars 2018 - nyt den første av to fullmåner fra mars 2018 og sesongens siste fullmåne.